AMAÇ VE KAPSAM

Brundland raporu olarak anılan ve 1987 yılında "Ortak Geleceğimiz" adıyla yayınlanan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Komisyonu raporu, "Sürdürülebilir Kalkınma" kavramına açıklık getirerek, çevre ve kalkınma ilişkilerini tartışmaya açmıştır. Çevre değerlerini ve doğal varlıklarını bozmadan ekonomik kalkınmayı sürekli kılabilmek anlamına gelen bu kavram, halen çok geniş şekilde tartışılmaktadır. Haziran 1992'de Rio de Janeiro'da toplanan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı Dünya Zirvesi'nde, sürdürülebilir kalkınma kavramı üzerinde durulmuş, global düzeyde harekete geçirilebilecek eylemler değerlendirilmiştir. Birleşmiş Milletler' in 1987 ve 1992 yıllarında düzenlemiş olduğu toplantılar sonucunda ortaya konulan görüşler, günümüzde hükümetlerin, yerel örgütlerin konu ile ilgili uluslararası ve ulusal örgütlerin gündeminde giderek ağırlıklı bir konu teşkil etmeye başlamıştır. Turizm sektörü de bu gelişmelerden derinden etkilenmiş ve sürdürülebilir turizm kalkınmasına ilişkin kolokyumlar, sempozyum ve konferanslar ve eğitim programlan giderek çoğalmıştır. Bu periyotta sürdürülebilirlik tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir kavram olmuş özellikle turizm alanında sahip olunan tüm milli varlıkları, doğayı, çevreyi ve yaşamsal açıdan devam gerektiren değerlerin tamamı kanunla da yasal sınırlarını çizilmiştir. 11/08/1983 tarihinde, 18132 sayılı 2872 Çevre Kanun’da belirtilen şekilde, “bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır” gereği ile Sürdürülebilir kalkınma tanımında belirtilen “Bugünkü ve gelecek kuşakların, sağlıklı bir çevrede yaşamasını güvence altına alan çevresel, ekonomik ve sosyal hedefler arasında denge kurulması esasına dayalı kalkınma ve gelişmeyi” hedeflemesi ve diğer tüm tanımları (Çevre korunması, Çevre kirliliği, Sürdürülebilir çevre, Alıcı ortam, Doğal varlık, Doğal kaynak, Ekosistem, vb.) yerine getirmeyi öngörmektedir” şeklindedir. Kanun ile belirtildiği şekilde ve ayrıca hem sosyal yaşamın hem de doğal ve milli kaynakların korunması, geliştirilmesi, tanıtımı ve pazarlanması düşüncesiyle orantılı olarak gerek turizm eğitimi alan öğrenci kitlesinin gerekse tüm toplumu ilgilendiren doğa, çevre ve doğal varlıkların korunmasına yönelik kanun esasında da belirtilen, nesiller arası aktarımının sağlanması çevre ve ekolojik sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm bilincinin sağlanması çalışması planlanarak farkındalık oluşturmak, turizm ve çevre bilincinde ivme kazandırabilmek, doğaya hak ettiği değerin daha fazlasının verilmesine yönelik olarak bu proje hazırlanmıştır.

Türkiye’de turizm eğitimi veren kurumların öğretim planları incelendiğinde sürdürülebilir turizm adı altında lisansüstü derslerin verildiği ancak lisans-önlisans düzeyinde eğitim alan öğrencilere yönelik derslerin olmadığı, konuya ilişkin kısıtlı eğitim/farkındalık çalışmalarının yapıldığı görülmektedir. Nitekim sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm konularının yasasının, kapsamının ve öneminin bilinmesi, detaylı bir şekilde öğrenilmesi, gelecek nesillere aktarılması bir toplum için çok önem arz etmektedir.

Başvurusu yapılan “Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Sürdürülebilir Turizm Atölyesi” projemizin ana amacı; Türkiye’de turizm işletmeciliği ve gastronomi ve mutfak sanatları alanında öğrenim gören lisans öğrencilerine doğal çevrenin önemi, korunması, kaynakların doğru ve yeterli bir biçimde kullanılması, atık bilgisi, çevre kanunu ile ilgili güncel değişikliklerin nedenleri ve gereklilikleri, sürdürülebilir turizm ile kültür ilişkisi konularına yönelik bilgi ve donanım kazandırmak, öğrencilerin farkındalıklarını artırmak, turizmle ilgili mesleki kariyerlerine fayda sağlayarak gelecek nesillere iyi birer turizm elçisi olmaları yönünde gelişmiş bir vatandaş olarak doğaya, dünyamıza ve sosyo-kültürel değerlerimize sahip çıkan bilinçli gençler yetiştirmeye katkıda bulunmaktır.

Projenin hedef kitlesi/katılımcıları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Türkiye'deki diğer üniversitelerin Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları programlarında öğrenim görmekte olan 20 öğrenciden oluşmaktadır. Katılım Belgeli eğitimler katılımcılara vizyon kazandıracak şekilde planlanmıştır.

Projenin amacı Sivas’ta farklı konularda yapılması düşünülen projelere ışık tutmanın yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Sürdürülebilir Turizm persfektifinde katılımcı bireylerin gelecekte eğitici, gelişmeye katkı sunan bu tür proje ve etkinliklere özendirilerek gelecekte kendilerini bu alanlarda yetkin görebilmelerinin sağlanmasıdır.